
Alan Tanımı: Aktaş Gölü, Türkiye – Gürcistan sınır bölgesindeki yüksek platoda yer almaktadır. Ardahan’a 55 km. mesafede, Çıldır ilçesi sınırları içindedir. Sığ bir tektonik göl olan Aktaş’ın kapladığı alan 2.700 km2 dir. Gölde bir kısmı kayalık olmak üzere on iki küçük, ıssız ada bulunmaktadır. Adalar seyrek bitki örtüsü ile kaplı olup başta akpelikanlar olmak üzere kuşlar tarafından tercih edilen nemli üreme habitatlarıdır.
En büyük ada ile birlikte gölün 1.400 km2’lik kısmı Türkiye sınırları içinde bulunmaktadır. Birkaç küçük derenin beslediği Aktaş Gölü, su seviyesinin çok yüksek olduğu bahar aylarında Kura Nehri’ne boşalmaktadır. Suyun soda konsantrasyonu oldukça yüksek olup, çevresinde tarla ve çayırlar yer almaktadır. Göl kıyısında ve adaların çevresinde küçük sazlıklar bulunmakta olup, sazlıklar özellikle kuşlar için önemli bir barınma ve yuvalama alanı özelliği göstermektedir.
Bitki ve Hayvan Varlığı: 1995 yılında Aktaş Gölü, Türkiye’de ak pelikanın kuluçkaya yattığı yedi alandan biri olarak belirlenmiştir. O yıl alanda 50 çift ak pelikan tespit edilmiştir. Ayrıca, kadife ördek, bu göl ile beraber Türkiye ve Gürcistan’daki diğer yüksek rakımlı göllerde üremektedir. Alan aynı zamanda Türkiye’de bu iki türün bir arada ürediği tek sulak alandır. Aktaş Gölü ak pelikan, kadife ördek ve angıt sayesinde özel koruma alanı statüsü kazanmıştır. Aktaş Gölü, yabani kuşların köy yakınlarında bile çok rahat yaşadığı ve hareket ettiği nadir göllerden biri olup, Ak pelikanın yanı sıra kadife ördek, angıt, uzunbacak, karabatak ve Vangölü martısının bir aradagözlemlenebildiği önemli bir sulak alandır.
Fauna: 107 kuş, 15 memeli, 5 sürüngen ve 5 balık türü tespit edilmiştir. Tepeli ve akpelikan, kadife ördek ve dikkuyruk en önemli kuş türlerindendir.
Flora: 22 familyaya ait 52 bitki taksonu tespit edilmiş olup bunlardan 3 tanesi endemiktir.
Alandaki Aktiviteler: Göl çevresi askeri bölge statüsündedir. Askeri bölge içeresinde olduğu için alana giriş çıkışlar sıkı denetim altındadır. Bu nedenle, insan baskısı yüksek değildir. Göl yakınlarında üç köyde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Gölde sadece sportif olta balıkçılığı yapılmaktadır.
Koruma ve Yönetim: Alan, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında korunmaktadır.
Başlıca Tehdit ve Sorunlar: Aktaş Gölü, Türkiye – Gürcistan sınırında bulunmaktadır. Gölün yarısı Türkiye, diğer yarısı Gürcistan sınırları içinde. Aktaş Sınır Kapısı iki ülke arasındaki giriş çıkışlar için anahtar konumundadır. Aktaş Gölü kıyısındaki Kenarbel köyünden giden yol sınır kapısına arttırmaktadır.